Carmen i Operaen

Tenkte å starte denne anmelderbloggen med en anmeldelse av høykulturell happening i Norges vakreste kulturhus: Operaklassikeren Carmen i Den Norske Opera og Ballett.

Carmen er kanskje verdens mest spilte opera, og viden kjent for sine kjente overtyrer så vel som sin melodramatiske fortelling. I korte trekk handler Carmen om den unge korporalen Don José som lar seg forføre av den mystiske sigøynerjenta Carmen og forlater karriere, familie og et potensielt ekteskap for henne.  Carmen går immidlertidig lei av Don José noe den ergjerrige soldaten ikke klarer å akseptere, og når hun folater ham for den sjarmerende og høyt aktede tyrefekteren Escamillo sverger han å ta livet av henne.

Som man kanskje skjønner er ikke historien det sterkeste kortet i Carmen. Opera er da heller ikke formatet for å formidle narrativer med høy litterære kvaliteter, men heller en arena for de store fortellinger om kjærlighet, svik og død. Det er ikke for ingenting at såpeoperaene har fått nettopp dette kallenavnet. Opera er mellodrama på sitt mest mellodramatiske og hva er da bedre enn en popøs og svulstig operaforestilling.

Carmen er Operaens hittil største satsing, og aldri før har det vært så mange aktører på en operascene samtidig i Norge. Til og med en hest og et esel er å finne som krydder i fortellingen om Carmencita og Don José. Det yrer bokstavlig talt av liv på markedsplassen hvor åpningsakten finner sted. Kostymene er gjennomført tidsriktige for perioden fortellingen speiler, og mye arbeid er lagt ned i disse. Ingenting virker overlatt til tilfeldighetene og selv den mest annonyme gategutt er med å gi autensitet til den spanske byen Sevilla i 1830. I sterk kontrast til dette står det nedstrippede og nærmest minimalistiske setdesignet. To enorme oransje vegger behjulpet av et tre bidrar til å skape henholdsvis en fabrikkmur, barinteriør, fjellskrent og yttersiden av en tyrefekterarena. Minimalismen til tross, fungerer dette utmerket da skuespill, vokalprestasjoner og koreografi blir fremmhevet og virkelig får lov til å skape illusjonen av 1800-tallets Spania.

Carmen er en storslått Opera og en storslått produksjon i regi av Den Norske Opera og Ballett ved regissør Francesca Zambello, og kan absolutt anbefales for dem som vanligvis ikke går i opera.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: